Black Dam Bridle Fly Sandaler amp; Tofflor Brun Skor London Sandal Thea 36 FTwU1qtv

Torsdagen den trettonde

Från Herrar För Gråa Classic Reebok Sneakers aq7nwBg | WWW.KLASLUNDSTROM.COM

 

Två kartonger står på en hjulpall och väntar utanför porten. En kortvuxen kvinna med korthuggen lugg står och stampar utan att röra på fötterna. Hon plockade upp kartongerna från en kollega, berättar hon.

 Bridle amp; Dam Sandaler London Fly Black Tofflor Brun Skor 36 Thea Sandal WwEZwYqf

"Från Bromma."

Chuck Converse Taylor Ox Sneakers Rosa Foam Pink ZwzadwPq Chuck Converse Taylor Ox Sneakers Rosa Foam Pink ZwzadwPq

 

Okej, säger jag och nickar men är mest intresserad av att få kartongerna innanför dörren och få hålla min nya bok om Nya Zeeland i handen.

 

Tanken rullar ändå bakåt, någon eller några timmar — till ett torsdagsstockholm en förmiddag. Landar i t-centralens rulltrappa, öga mot öga med den och ännu kvar på plattformen.

 

(Varför landar inte tankarna i minnen från reportageresan längs Nya Zeeland, Aotearoas bakgårdar och historiska rikedom, ansiktena vi träffade längs vägen, talade med.

 Sneakers Rosa Ox Converse Foam Chuck Pink Taylor

Dit — till varje dags framkant — jag reste i egenskap av frilansande reporter och skribent, med tummen som enda vapen för att nå East Cape på Nordöns östra kusthörn.

 

36 Blå Skor Tram723fly London Klackskor Blue Dam Fly Brun Pumps 6BzfxwP6q

En resa som nu finns förevigad i bokform och nedpackad i de kartonger som anlänt utanför porten.)

 

Med reklamen som ett glassigt knytnävsslag som lobotomerar själen medan rulltrappan transporterar en upp mot Sergels torg strök pannloben omkring i frilansjournalistens lundar. Märklig meningssats där, märker jag, men det går inte att vända om, vad som än händer kommer vi aldrig att vända omWege669fly Sandaletter Klackskor Lågklackade Beige Fly Offwhite Dam Brun Mousse Skor 36 London qWB05, liksom mantrar jag för mig själv —

 

Går liksom inte.

 Rosa Sneakers Converse Taylor Pink Ox Foam Chuck

Det är inte tanken att förvandla diskussionen, kalla det samtalet, om frilansarens villkor och ställning i den journalistiska hierarkin till en offergärning, till en tävling om flest axelklappar. Men så länge samtalet förs inifrån betongmediernas kontor, i den opinionsbildande medians studior, allt i en debatt modererad av röster med kollektivavtal och alltför lång tid bakom ett skrivbord så missar samtalet några väsentliga poäng.

 

En av dessa poäng skriker efter att få lyfta fram ansvaret. Bara någon gång, det behöver inte ens vara för särskilt lång stund, bara så att det någon gång blir sagt.

 

Ansvaret skribenten har för sin text råder det sällan något tvivel om — däremot vem som kan tänkas beröras när en frilansare råkar illa ut (så som skedde längs med Afrikas horn). Det ansvaret har många teorier beroende på vem du frågar, men allmänhetens åsikter om frilansjournalistens utsatthet och villkor har i kommentarernas fält, insändare och under resor i kollektivtrafiken snappats upp:

Chuck Converse Taylor Ox Sneakers Rosa Foam Pink ZwzadwPq

 

"Jag håller med Bildt, bara att skylla sig själv om du är så jävla dum och reser till en sån plats."

 Chuck Ox Pink Converse Rosa Sneakers Taylor Foam

Det bor även en cynism i kvar bland det etablerade mediefolket, en förlängning av orden från gatan. Det är härifrån det kommer, från de som vet hur ett samtal kan regisseras. Det fiskas lite i grumligt vatten efter detaljer och poäng som kan lyftas fram för att hålla tillbaka den verkliga essensen — att det aldrig hade lett till någon fängelsedom för de nyligen hemkomna frilansjournalisterna om de inte just varit frilansjournalister.

 

Utan någon i ryggen.

 

Rulltrappan tar slut, kastar sig efter fötterna som reser sig och tar språng mot de igensopande spärrarna, mot Plattans stängda öppenhet. En blå himmel stirrar ner över alltsammans.

 Eu Sandals London 001 Yesk Women's camel Size Fly 37 Brown qHwTzxtO

Varför funderar jag inte över min egen reportageresa till Nya Zeeland, till min i dag utkomna bok? Någonstans har de facto att jag inte får pryda rulltrapporna med mitt ansikte och mitt bokomslag såsom en känd advokat gör medan han bor i innerstan men stjäl "förortens språk". Den skammen genomsyrar författarna, även om hantverket är minst lika bra som någon annans.

 

Kan det röra sig om en förlängning av känslan som trängde sig på under resan i rulltrappan? Den klaustrofobiska känslan av att strypas av konsumismens långa fingrar, färgade av skojättaras dyra snören och de nya franchisetobakshandlarnas lismande frukostdealer?Size Yesk Women's 001 Fly Eu 39 Brown London Sandals camel qT7wRUfO

 

Vad det än är bär vi det med oss, med krökta ryggar.

 

 

 

Klas Lundströms bok som kom i två kartonger på en hjulpall torsdagen den trettonde heter För Blåa Från Revär In Damer Med Klänningar Dress tWp1Z. Läs gärna mer om boken

här.

Sneakers Taylor Chuck Converse Pink Rosa Foam Ox

 

 

 

 

Dam Pumps Anthracite Klackskor Janeda London Wurt020fly Grå Fly Skor 38 1Rq8HWP

 

 

Pink Sneakers Ox Converse Rosa Foam Chuck Taylor

 

 

 

 

 

 

 Fly Pumps 40 London Anthracite Grå Janeda Dam Skor Klackskor Wurt020fly qFfrqRw6a

Pink Ox Foam Converse Rosa Chuck Taylor Sneakers

 

Copido Fly 36 Red Sandaletter Wuzy001fly Klackskor Dam Lågklackade London Brun Skor Röd rwAxwP76n1

COPYRIGHT © ONEWEB 2013 | ALL RIGHTS RESERVED | WWW.KLASLUNDSTROM.COM

Redvalentino Redvalentino Short Dress Short Z5dWwxOq6